Curiosity, de robotjeep van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, is om 7.31 uur onze tijd succesvol geland op Mars. De onbemande robot was 8 maanden onderweg naar Mars.

Nu hij er veilig en wel is geland, gaat hij onderzoeken of er misschien ooit leven was op de rode planeet.

De Curiosity weegt 900 kilogram en is daarmee niet alleen het grootste maar ook het zwaarste onderzoekslaboratorium ooit op Mars. Aan het lab hangt een prijskaartje van 2,5 miljard dollar. De medewerkers van het Jet Propulsion Laboratory nabij Los Angeles reageerden euforisch toen bleek dat de landing succesvol verlopen was.

Door de immense afstand tussen de aarde en Mars kwamen de radiogestuurde beelden met 14 minuten vertraging binnen, de tijd die het licht nodig had om die afstand te overbruggen. Daardoor konden de ingenieurs op aarde ook niet ingrijpen indien er op het laatste nippertje toch nog iets zou mislopen.

Het onbemand rijdende laboratorium gaat nu gedurende 2 aardse jaren op Mars rondrijden - 1 jaar in de plaatselijke tijd - en er een antwoord zoeken op de vraag of er ooit leven was op Mars.

"De opdracht is niet om te zoeken naar leven op Mars", benadrukt Henderickx, "maar wel naar de omstandigheden in het verleden die aantonen dat er eventueel leven geweest is op Mars."

Het ruimtelab heeft daarvoor 10 experimenten bij, de resultaten daarvan zullen via radiosignalen naar de aarde worden doorgestuurd.